Czosnek jako antybiotyk

Posted by
|

Czosnek nazywany także cebulą siedmiolatką – gatunek byliny należący do rodziny czosnkowatych. Jego pochodzenie jest nieznane, przypuszcza się, że pochodzi z Azji Środkowej a z historią ludzi związany od ponad 7.000 lat. Używany do celów kulinarnych w Azji, Afryce i Europie a wykorzystany  również do celów leczniczych zdobył dużą popularność.Korzystali z niego Rzymianie, Asyryjczycy, Egipcjanie, Grecy, Hebrajczycy i Arabowie. Hipokrates zalecał czosnek jako środek moczopędny, stymulujący czynności układu pokarmowego oraz pomocny przy schorzeniach układu oddechowego a Egipcjanie poznali się na właściwościach bakteriobójczych czosnku. Wzmianki o czosnku można spotkać również w Biblii, księgach hinduskich oraz w literaturze starorzymskiej.

Dopiero w 1944 roku odkryto i potwierdzono właściwości czosnku jako antybiotyku i potwierdzono przeciwgrzybiczne związki przez amerykańskiego chemika organicznego Chestera J. Cavallito i jego współpracowników.
W badaniach stwierdzono, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne właściwości. Czosnek zapobiega chorobom serca w tym miażdżycy, wysokiego cholesterolu, wysokiego ciśnienia krwi oraz posiada właściwości antyrakowe.

Ząbki czosnku są stosowane jako środek na infekcje zwłaszcza problemy w klatce piersiowej, zaburzenia trawienne, i grzybicze takie jak pleśniawki.Czosnek może być stosowany jako środek dezynfekcyjny, ponieważ ma właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Czosnek ułatwia zwiększenie wchłaniania witaminy B1 a zatem zmniejsza się prawdopodobieństwo rozwoju niedoboru witaminy i choroby Beri-Beri – skrajna forma awitaminozy (ściślej – hipowitaminozy) na skutek niedoboru witaminy B1. Czosnek stosowany z powodzeniem w walce z AIDS w leczeniu pacjentów.

Dziś już chyba nikt nie ma wątpliwości co do właściwości leczniczych czosnku. Badania i zalecenia oczywiście dotyczą spożywania świeżego czosnku. Świeże główki czosnku zawierają około 60% wody, 32% węglowodanów i 6,45% białka. Spośród witamin w największej ilości obecna jest witamina C. Świeże, obrane już ząbki czosnku zawierają ok. 31 mg witaminy C/100 g produktu, witaminy B1, żelazo, potas, magnez i fosfor.

Jak pozbyć się przykrego zapachu z ust po spożyciu czosnku ?

Częstym problemem spożywania czosnku jest zapach jaki wydobywa się z jamy ustnej po jego spożyciu ale i na to są metody. Mleko działa najlepiej. Jego składniki neutralizują zapachy powodowane przez związki siarkowe. Najlepiej jedząc czosnek od razu popijać go mlekiem. Kiedy oba produkty zmieszają się w ustach efekt jest najlepszy. Inni zalecają żucie zielonej natki pietruszki – chociaż daje to krótkotrwały efekt lub popicie jogurtem. Z uwagi na to, że silny zapach czosnku wydostaje się też poprzez ciało – zalecamy pobyt w saunie, która to kuracja skutecznie oczyści nasze ciało z zapachu.

Poniżej podajemy kilka interesujących i praktycznych przepisów na różne dolegliwości.

Nalewka czosnkowa

Sposób 1.

1 litr spirytusu 95%

1 kg czosnku

Sposób przyrządzenia: Czosnek obrać, posiekać. Tak przygotowany czosnek zalać w słoju kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Nalew ze słoja filtrujemy, masę czosnkową wygniatamy, wyciśnięty nalew również filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu.

Nalewka z czosnku może być pomocna w walce z największym zabójcą w krajach rozwiniętych, jakim są choroby krążenia. Zalecana jest przede wszystkim osobom w starszym wieku, bowiem aktywne substancje zwarte w czosnku przeciwdziałają nadmiernej fermentacji, odmładzają organizm, działają antymiażdżycowo, leczą reumatyzm, generalnie oczyszczają organizm z różnych substancji toksycznych i przeciwdziałają w ten sposób powstawaniu różnych chorób pochodnych jednak nie może być za alternatywny lek na choroby.

Dawkowanie 20 kropli na łyżce mleka podawane podczas jedzenia. Zewnętrznie nalewkę po rozcieńczeniu w stosunku 1:10 czy też 1:20 można stosować do przemywania ran, przy trądziku, tłustym łojotoku itp.

Sposób 2.

200 g czosnku, 1 l alkoholu 60 proc. – Obrany ze skórki i na 10 dni. Przecedzić. Dawkowanie: 20-30 kropli 2-3 razy.

Sposób 3.

50g zmiażdżonego czosnku zalać 150g koniaku. Odstawić w zamkniętym naczyniu na 14 dni. Po tym czasie przecedzić i pić dwa razy dziennie, dwie godziny po jedzeniu, po 25 kropli w kieliszku, dodając nieco przegotowanego mleka. Nalewka ma zastosowanie przy nadciśnieniu tętniczym i podwyższonym cholesterolu.

Nalewka czosnkowa na nadciśnienie

Sposób 1.

 1 szklanka miazgi czosnku, 1 szklanka soku z cytryny, 2,5 szklanki przegotowanej wody. Wszystkie składniki wymieszać i przechowywać w ciemnej butelce w chłodnym miejscu. Stosować codziennie 1 łyżkę stołową wieczorem przed snem, po kolacji.

Sposób 2.

1 główka czosnku 1/2 l wody, 3 cytryny – Gotować czosnek z wodą przez 10 minut. Ostudzić, przecedzić. Wlać płyn do butelki i dodać sok z cytryn. Pic codziennie po kieliszku na czczo.

Zmiażdżyć 1 ząbek czosnku i zalać go na noc szklanką przegotowanej zimnej wody. Wypić rano przed śniadaniem.

Sposób 3.

5-6 ząbków czosnku, trochę oliwy z oliwek, 1,5 l mleka, 2 żółtka, sól, pieprz. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i mieszając dodać żółtka. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać z grzankami z chleba.

Bezwonny wyciąg z czosnku

30 ząbków czosnku obrać z łusek, posiekać bardzo drobno lub utrzeć na miazgę, ewentualnie zmiksować w 1 l przegotowanej chłodnej wody, dodać sok z 500 g cytryn, wymieszać, rozlać do małych słoików z przykrywkami i przechowywać w lodówce. Pic po 1 łyżeczce lub 1 łyżce stołowej 1-3 razy dziennie na 1 godzinę przed posiłkami. Przy dłuższym stosowaniu kontrolować ciśnienie krwi – dotyczy to zwłaszcza osób z niskim ciśnieniem. Wyciąg ma wszystkie działania czosnku.

Przeciwko biegunce

Czosnek rozgnieść albo posiekać, wymieszać z natką pietruszki i masłem i używać do chleba. Można także posiekać 5-6 ząbków czosnku, razy dziennie po 1 szklance. Taki sam ekstrakt stosuje się do przepłukiwania dziąseł przy paradentozie.

Przeciwko przeziębieniu pęcherza moczowego

Sposób 1.

Kilka ząbków czosnku ugotować w 100-200 ml wody, przecedzić i codziennie rano pić przez kilka dni.

Sposób 2.

3 główki czosnku, 400 ml białego wina. 15 minut i przecedzić. Pić przed spaniem po 1 szklaneczce ciepłego wina przez 3 tygodnie. Oprócz tego należy pić napar z jęczmienia lub owsa.

Przeziębienie

Sposób 1.

24 duże ząbki czosnku i 3 całe dobrze umyte cytryny (przeciąć na 4 części i usunąć pestki) przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Wszystko zalewamy litrem przegotowanej i ostudzonej wody i zostawiamy pod przykryciem na 24 godziny w chłodnym miejscu. Przecedzamy i zlewamy do butelek z ciemnego szkła. Pijemy 1-2 kieliszki dziennie.

Ugotować na parze 4-6 ząbków czosnku bez zdejmowania błoniastej osłonki, którą usuwamy po ugotowaniu. Zjadać codziennie przed snem całą porcję dokładnie przeżuwając. Kurację przeprowadzać 2 razy w roku przez 2 tygodnie.

Sposób 2.

 Obrane ząbki czosnku (dorośli 50-60 g, dzieci 1-5 lat – 25 g, 5-15 lat – 40 g) zalać 250 ml wrzącej wody i moczyć przez 12 godzin. Dzieciom do 12 lat podawać po 1 łyżeczce a starszym i dorosłym po 1 łyżce stołowej

 2-4 ząbki czosnku drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Zalać szklanką gorącego mleka, dodać 1 łyżeczkę miodu. Pić codziennie przed snem.

Czosnek na bezsenność

25 kropli nalewki czosnkowej rozpuścić w szklance letniej wody, dodać pół łyżeczki miodu i wypić przed snem.

Wywar z czosnku na problemy z trawieniem

25 g czosnku, 1 l wody lub mleka. Czosnek gotować z wodą lub mlekiem przez 15 minut, przecedzić. Pić 2 szklanki dziennie na lepsze trawienie, przeciwko biegunce, podwyższonemu ciśnieniu i gazom.

Czosnek na pasożyty jelitowe

Codziennie na czczo pół godziny przed posiłkiem należy wypić filiżankę mleka zagotowanego z kilkoma drobno pokrajanymi ząbkami czosnku. Kuracja trwa 14 dni.

 Dorośli 15-20 kropli nalewki na alkoholu rozcieńczonej wodą 3 razy dziennie.

 3-4 ząbki czosnku gotować 20 minut w 0,25 l wody lub mleka. Pić 2 razy dziennie po szklance przez 3-4 dni. Po miesiącu powtórzyć kurację.

3-4 ząbki czosnku zalać filiżanką gorącej wody lub mleka. Moczyć przez noc. Wypić nazajutrz na czczo. Stosować przez 3 tygodnie.

Owsiki I – Rozetrzeć 5-8 ząbków czosnku, zalać szklanką wody o temperaturze pokojowej, wstrząsnąć i przecedzić. Używać do lewatyw.

 Owsiki II – 1 główkę czosnku oczyścić i posiekać, zaparzyć 1 l wody lub mleka i po ostudzeniu (najlepiej letni) wykorzystać do lewatywy. Zaleca się również jadanie dużej ilości czosnku.

Wyciąg olejowy z czosnku na zapalenia skóry i hemoroidy

Do 50 g obranych z łusek i utartych na miazgę ząbków dodać 200 ml oliwy lub innego oleju roślinnego i pozostawić w zamkniętym słoiku na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej, często wstrząsając. Chronić od światła. Następnie dodać zawartość 5 kapsułek Wit. E i wymieszać. Stosować zewnętrznie do smarowania i okładów w różnych uszkodzeniach i zakażeniach skóry. W przypadku hemoroidów przykładać na noc wacik nasycony wyciągiem – regularnie przez tydzień. Wyciągiem olejowym nacierać też skórę z krostami 3-4 razy dziennie.

Czosnek na trudno gojące się rany

Sok z czosnku, mieszaninę soku z czosnku i miodu albo nalewkę z czosnku wykorzystuje się przy leczeniu trudno gojących się ran i ropiejących wrzodów. Okłady należy zmieniać kilka razy dziennie.

Wyciąg glicerynowy przy infekcji pochwy

Do 100 ml gliceryny dodać miazgę z 50 g czosnku, zmiksować i pozostawić na tydzień w zamkniętym słoiku. Przecedzić, uzyskanym płynem nasączać tampony z waty i umieszczać w pochwie 1-2 razy dziennie przy zakażeniu rzęsistkiem, drożdżami lub grzybami.

Czosnek na bóle reumatyczne

Obolałe miejsca masować mieszaniną rozgniecionego czosnku i oliwy z oliwek. Chorym na reumatyzm zaleca się regularne jadanie świeżego lub gotowanego czosnku.

Bóle reumatyczne łagodzi też nacieranie octem czosnkowym. Na pogryzienia przez insekty Stosuje się sok albo nalewkę czosnkową, którą należy zwilżyć miejsce ugryzienia.

Czosnek na odciski

 Rozgnieść ząbki czosnku i otrzymaną masę położyć na odcisk. \powtarzać czynność codziennie przez 15 dni. W tym samym celu można także wykorzystać ząbek czosnku przypieczony w piekarniku. Najprościej jednak jest natrzeć kilka razy dziennie odcisk przekrojonym ząbkiem czosnku.

 Do ciepłej osolonej wody wrzucić drobno pokrojony czosnek i moczyć w niej nogę, na której znajduje się odcisk. Odcisk powoli złuszczy się a czop także zginie.

Jakie są wasze przepisy i doświadczenia z tym naturalnym lekiem ?

Udostępnij na:

Comments

  1. mablo

    29 września 2013

    Czosnek i cebula siedmiolatka to dwie różne rosliny

Add a comment

*

Nota Prawna

Teksty, posty, blogi i wypowiedzi na forum w serwisie naszezdrowie.pl nie mogą zastąpić profesjonalnej opieki, diagnozy czy konsultacji medycznej. Ostateczne decyzje zastosowania w praktyce informacji co do metod leczenia przeczytanych w serwisie spoczywają na lekarzu. Redakcja serwisu nie ponosi odpowiedzialności za błędy, ani żadne konsekwencje wynikające z zastosowania informacji zawartych w tym serwisie. Wszystkie zdjęcia i teksty zamieszczone na tej stronie chronione są prawami autorskimi. Ich wykorzystywanie jest możliwe wyłącznie za zgodą Portalu.

Kim jesteśmy ?

Serwis społecznościowy poświęcony osobom, które szukają rozwiązań problemów ze zdrowiem dla siebie i swoich bliskich. Łączy osoby w tzw. grupy wsparcia i przybliża ich do siebie.

Copyright © 2012-2013 NaszeZdrowie.pl  All rights reserved.